DE JUISTE BANDENSPANNING

Motorrijden is riskant, dat hoeven wij u niet te vertellen. Maar met een paar goede banden en de juiste bandenspanning kun je een hoop ellende voorkomen. Weet jij wat de meest ideale bandenspanning is? En hoe kan je dit het beste meten? In deze blog lees je er meer over.

Een band zet altijd uit door warmte tijdens het rijden. De meeste warmte in de band wordt gegenereerd door de interne wrijving van de kabellagen. Daarnaast spelen andere factoren een rol bij de stijging van de bandenspanning. Daarom is het goed om te weten wat voor type rijder je bent en welke druk ideaal is voor je motorbanden. In deze blog gaan we in op de bandenspanning tijdens ‘normaal’ weggebruik.

De juiste bandenspanning

Bij het rijden zijn twee dingen belangrijk als het om motorbanden gaat: de beste grip en een lange levensduur. Die twee gaan meestal niet goed samen. Daarom wordt vaak een gemiddelde aanbevolen. Zo heb je de meeste grip terwijl je band nog voldoende speling heeft om het wegdek op te vangen. De meest aanbevolen bandenspanning is 2,5 bar voor en 2,9 bar achter. Check vooraf wat de aanbevolen bandenspanning is voor jouw motor. De bandenspanning is afhankelijk van het type motor, niet van het type band. Vaak zit er ook nog ergens een sticker op de motor die advies geeft over de bandenspanning. De ideale bandenspanning motor vind je ook op de website van de bandenfabrikant.

Mythe: “Op warmere dagen kun je de druk verlagen omdat de buitentemperatuur de bandenspanning verhoogt. “

De bandenspanning neemt dus toe naarmate de banden warmer worden. Denk niet dat bij warmere dagen de druk moet worden verlaagd, omdat de banden meer uitzetten met de temperatuur. Tenzij je op de baan gaat rijden dan… Bij normaal gebruik merk je er weinig van.

Bandenspanningsmeter

Nu weet je wat de ideale bandenspanning is. Maar hoe meet je dit het beste? Je kunt de spanning bij elke benzinepomp meten, maar ze verschillen enorm en zijn niet erg nauwkeurig. Bandenspanningsmeters kunnen voor een paar dollar worden gekocht, maar zijn niet altijd nauwkeurig. Een koperen bandenspanningsmeter wordt aanbevolen. Deze zijn het meest nauwkeurig.

Tip: Meet de bandenspanning als de banden nog koud zijn.

Controleer bij regelmatig gebruik elke twee weken de bandenspanning. Maak er ook een gewoonte van om altijd met de juiste spanning te rijden. Controleer dit als de banden nog koud zijn. De aanbevolen bandenspanning voor je motor is altijd voor koude banden.

Wanneer pas je je bandenspanning aan?

In principe is een druk van 2,5 voor en 2,9 achter goed bij normaal gebruik. Ga je de baan op? Dan kunt u de druk met 0,2 of 0,3 bar verlagen. Neemt u meer bagage mee en eventueel een passagier? Dan kunt u de druk met 0,1 bar verhogen. Zelfs als het regent, verdient een iets hogere bandenspanning de voorkeur om grip te behouden. Rijd je offroad? Dan kun je de bandenspanning iets verlagen om meer grip te hebben.