Is waterpijp slechter dan roken?

 

Een veel gestelde vraag is of waterpijp slechter is dan roken? Hiermee wordt dan bedoelt het roken van een waterpijp ten opzichte van het roken van een sigaret of een sigaar. In principe is het zo dat allebei slecht is, maar er is wel een degelijk verschil tussen het roken van een waterpijp en het roken van een sigaret.

Verschillende shisha smaken

Als eerste is het belangrijk om te weten wat voor shisha smaak er wordt gebruikt tijdens het bereiden van de shisha. Er zijn namelijk verschillende soorten shisha smaken, normale tabak en nicotinevrije waterpijp smaken.

Een veel gebruikte fabel is dat het water in een waterpijp alle negatieve stoffen eruit filtert, maar dit is helemaal niet waar. Het water wordt niet gebruikt als filter. Het water zorgt er wel voor dat de rook minder zwaar is en minder krachtig.

Bij gebruik van nicotine vrije smaken krijg je in ieder geval geen nicotine en geen teer binnen. Dit zijn misschien wel de meest schadelijke stoffen die je binnen kan krijgen tijdens het roken van je waterpijp. Maar dit neemt niet weg dat er andere schadelijke stoffen ontstaan bij het roken van je shisha. Er kan namelijk altijd lood en koolstofmonoxide vrijkomen. Om te voorkomen dat er extra schadelijke stoffen ontwikkelen is het belangrijk om natuurlijke shisha kolen te gebruiken die volledig verhit zijn voordat ze gebruikt worden.

Een waterpijp roken of een sigaret roken?

Het is dus niet zo dat een waterpijp gezonder is dan een sigaret of een sigaar. Beiden bevatten schadelijke stoffen. Wel kan het zo zijn dat je shisha smaken gebruikt die vrij zijn van nicotine en teer, maar dit neemt niet weg dat er ook andere schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het roken van je shisha.

Daarom is het aan te raden om altijd waterpijp te roken in een goed geventileerde omgeving en uit de buurt van kinderen en zwangere vrouwen. Wees ook altijd bewust waar je de kooltjes verhit. Verhit de kooltjes onder de afzuiging zodat alle stoffen die vrijkomen meteen worden weggezogen door de afzuiging.

Waterpijp winkel in Nederland

Een waterpijp kopen in Nederland is gemakkelijk gedaan. Er zijn verschillende online waterpijp winkels te vinden die een compleet aanbod aanbieden. Naast shisha’s worden er dan ook kolen, smaken en andere accessoires verkocht voor je waterpijp.

Een winkel zoals hierboven beschreven is ShishaQuality. Bij ShishaQuality vind je verschillende soorten waterpijpen, RVS shisha’s en normale shisha’s maar ook kleine waterpijpen en grote waterpijpen. Naast de hookah’s verkopen zij ook nicotine vrije shisha smaken, deze smaken bevatten geen nicotine en geen teer en zijn om die reden veel beter dan de traditionele waterpijp tabak.