SOA-tests voor thuisgebruik

In feite worden elk jaar miljoenen mensen het slachtoffer van seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit wordt echter slecht herkend omdat veel SOA’s in hun vroege stadia geen merkbare kenmerkende tekenen hebben. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) infecteert chlamydia alleen al meer dan een miljoen mensen per jaar. Veel slachtoffers realiseren zich niet dat ze de bacterie bij zich hebben, in tegenstelling tot de gemakkelijk herkenbare gevallen van gonorroe en syfilis. De verborgen aard van chlamydia veroorzaakt ernstige en soms onomkeerbare schade aan de foetus en de voortplantingsorganen van de geïnfecteerde baby, wat kan leiden tot longziekte of blindheid.

Hoewel medische professionals veel zeer betrouwbare en effectieve behandelingen hebben voor de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen, komen deze ziekten nog steeds veel voor omdat patiënten aarzelen of twijfelen om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Daarom hebben experts op het gebied van ziektedetectie de SOA-thuistest ontworpen.

Iedereen kan online of lokaal een SOA-testkit kopen. Gebruikers hoeven alleen maar een urine-, bloed- of oraal monster te nemen en het monster terug te sturen naar het laboratorium voor een snelle en betrouwbare analyse. Binnen een dag of een paar dagen worden gebruikers op de hoogte gebracht van de resultaten via persoonlijke sms of e-mail. Er zijn ook test op soa die geen laboratoriumanalyse meer nodig hebben en onmiddellijke resultaten opleveren, zoals zwangerschapstestkits. Een positief resultaat betekent eenvoudigweg uw trots inslikken en onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde dokter gaan om de ziekte in te dammen.

Omdat SOA’s door verschillende oorzaken worden veroorzaakt, is het handig om te weten dat de ene SOA-thuistestkit aanzienlijk kan verschillen van de andere. Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen in drie groepen worden ingedeeld: parasieten, bacteriën en virussen. Soa’s veroorzaakt door parasieten zoals luizen en trichomoniasis zijn de meest voor de hand liggende van de drie groepen. Sommigen van hen kunnen worden behandeld zonder professionele tussenkomst. Bacteriële seksueel overdraagbare aandoeningen omvatten gonorroe en syfilis. Deze infecties kunnen worden behandeld met antibiotica, dus klinisch overleg is vereist. Virale SOA’s worden veroorzaakt door de kleinste veroorzaker. Deze factoren omvatten het humaan immunodeficiëntievirus (hiv), dat aids veroorzaakt, het herpesvirus en het humaan papillomavirus, dat de oorzaak is van bijna alle baarmoederhalskanker. Deze ziekten zijn het moeilijkst te behandelen en veel ongeneeslijke seksueel overdraagbare aandoeningen vallen in deze categorie.

Zoals eerder vermeld, kunnen sommige ziekten worden opgespoord met behulp van thuistestkits die klanten volledig kunnen gebruiken zonder hulp van buitenaf. Er zijn andere kits waarbij de gebruiker de verzamelde monsters naar het laboratorium moet sturen. Omgekeerd zijn er tests waarbij alleen getrainde experts steekproeven kunnen nemen. Testen op seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen ook worden verdeeld op basis van het feit of een reeks tests of slechts één type test wordt uitgevoerd op het verzamelde monster.

Verschillende STD-thuistestkits vereisen verschillende monsters. Er zijn soa-testkits waarvoor anale, vaginale of penisuitstrijkjes nodig zijn. Ondertussen vereisen sommige soa-testkits een urine- of bloedmonster. De benodigde hoeveelheid monster wordt gespecificeerd in de documentatie van de testkit. Een kit bevat meestal alle containers en gereedschappen die nodig zijn voor monsterextractie.

Om de dynamiek van het testen op soa’s te begrijpen, raden we aan om naar twee verschillende testmethoden voor hiv te kijken. Eén methode omvat polymerasekettingreactie of PCR. Hiervoor is een bloedmonster nodig en het duurt minder dan een dag om de resultaten te bevestigen. Bij alternatieve methoden is, in tegenstelling tot bloedmonsters, een urinemonster nodig dat zonder hulp van buitenaf goed kan worden afgenomen. Deze andere methode duurt ongeveer 14 dagen om te voltooien.

De CDC beveelt ten zeerste aan om ten minste twee keer per jaar regelmatig een SOA-screening te ondergaan, vooral voor personen die frequente geslachtsgemeenschap hebben met een of meer intieme partners. Met de juiste en betrouwbare thuistesten kan de ziekte worden uitgeroeid lang voordat de symptomen verschijnen. Leveranciers van testkits zijn gemakkelijk te vinden, maar niet iedereen kan een testkit bestellen. Een enkele SOA-test kost ongeveer $ 50 tot $ 200 of meer, wat niet iets is waar iedereen in wil investeren. Voor degenen die niet van plan zijn een SOA-screeningkit aan te schaffen, kan ijverige praktijk van beschermend seksueel gedrag de kans op frequente SOA verminderen testen.